Hoşgeldiniz

BAHUR (BUHUR)

BAHUR (BUHUR)

Arapçada ve Hatay-Adana-Mersin yöresinde "bahur" olarak adlandırılan, yakıldığı zaman güzel koku veya kokulu duman çıkarıcı bitki, kök, tohuma verilen addır. Türkçesi "tütsü" dür. Bahurdanlıkların içerisine konulan közün üzerine atılarak etrafına duman yolu ile kendine has kokusunu yayar. Bahurdan (Arap Alevileri künnük olarak ta adlandırır) içinde tütsü yakılan ve genellikle madenden ya da pişmiş yapraktan özel kaba denir; Türkçesi "tütsülük" tür.
Tütsüve güzel kokunun ilk çağlarda çok tanrılı dinlerde kötü ruhları uzaklaştırdığına ve şifa verici olduğuna inanılırmış. Hristiyanlıkta kutsal kitaplarda da buhurdan bahsedilmektedir. Hristiyanlığın ilk dönemlerimde diyakozların buhurdanlıklarla yaptığı kutsal törenler, bazı din adamlarınca Pagan (Çok tanrılı) özentisi gibi görülmesine rağmen, bu âdetin bir gelenek haline dönüşmesine engel olamamıştır.

Hristiyanlıkta kullanılan buhurdanlıklar altın, gürmüş, bronz gibi ateşe dayanıklı madenlerden yapılırken İslamiyet’te ek olarak çini buhurdanlar kullanıldığı görülmüş. Altıgen, sekizgen geometrik şekillerde ve üç zincirle tutturulup cemaat arasında elle taşınmakta ve sağa sola sallanılıp içindeki ateşin rüzgâr almasını ve daha çok koku yaymasını sağlayan buhurdanlıklara "Asma Buhurdan" ya da "Kilise tipi" buhurdan adı verilmektedir.

Küçük bir mangala benzeyen kapaklı yarı küre ya da kadeh biçimindeki buhurdanlıklara tombak buhurdan, denir. Ayrıca tava biçiminde, insan kafası figürlerinde ve hayvan figürlerinde de buhurdanlıklar var. Genellikle hepsi ajurlu kapaklı alt kısmı ise kapalı şekilde olurmuş. Altta yanan ateşten tüten dumanlar kapaktaki ajurlu deliklerden çıkarak etrafa güzel kokuların yayılmasını sağlar. Hristiyanların buhurdanlıklarında haç simgesi görünürken, İslamiyet’te kullanılan buhurdanlıklarda hilal simgesine rastlanılmaktadır.

Yazar : Ayan Çıra ( Adana )




1 yorum: